Projekt etikete njege

ŽELIMO PROMIJENITI DANAŠNJE NAVIKE U NJEZI

Zašto? 90% odjeće koju imamo bacimo puno ranije nego što bi trebali, a još uvijek insistiramo na korištenju zastarjelih uputa iz 1950-ih. Potrebna je promjena.

PROJEKT ETIKETA ZA ODRŽAVANJE

Projekt Etiketa za održavanje je naš način da kao proizvođači uređaja i dizajneri nadahnemo, educiramo i unaprijedimo način na koji svi mi održavamo svoju odjeću. Moramo prestati označavati osjetljive tkanine sa „Isključivo kemijsko čišćenje“, prestati prati na visokim temperaturama i prestati se plašiti stavljanja vune u perilice. Zapravo, upravo nas etikete za održavanje koje bi nas trebale voditi najčešće i zbunjuju.

NEMOJTE PRETJERANO PRATI

Uz projekt etiketa njege, mi to preokrećemo. Za početak, pokrećemo potpuno novu etiketu njege - „Nemojte pretjerano prati“ - uz ekskluzivnu kolekciju dizajnerske odjeće sa savjetima testiranima u laboratoriju i vodič za njegu modernih tkanina. Pridružite nam se u mijenjanju budućnosti mode, jedna po jedna etiketa za njegu.


IZAZOV ETIKETA ZA ODRŽAVANJE

Udružili smo se s nizom uspješnih dizajnera i proizvođača odjeće koji dijele našu strast prema inovaciji u modnoj industriji. Zajedno smo izazvali veliki broj etiketa za održavanje, testirajući dizajnersku odjeću pomoću moderne opreme za pranje rublja u našem istraživačkom laboratoriju.

slika traperica

30 STUPNJEVA

Ono što mnogi od nas ne znaju je da etiketa s temperaturom predstavlja najvišu temperaturu pranja, ne i preporučenu. Pranje na nižim temperaturama će produljiti trajanje vaše odjeće, zbog čega će ona dulje izgledati nova i svježa. Niža je temperatura bolja i za vaš račun za struju - prelazak s 40 na 30 stupnjeva može uštedjeti do 60% potrošnje energije.

Zašto je bolje prati na nižim temperaturama i više savjeta

Jeste li znali?

Prosječna temperatura pranja rublja širom Europe je 41°C

Pranje vaše odjeće rjeđe, na nižoj temperaturi, produljuje njihov radni vijek.

Han Ates

London, UK

odjeća koju kreira Doriane van Overeem

SAMO KEMIJSKO ČIŠĆENJE

Oznaka Isključivo kemijsko čišćenje stavlja se na naše najosjetljivije tkanine i odjeću. Iako može očistiti vašu odjeću, to je kemijski težak proces koji je grub prema odjeći i prema okolišu. Danas jedna od tri osobe izbjegava kupnju odjeće s oznakom Isključivo kemijsko čišćenje zbog komplikacija. No zahvaljujući najnovijim razvojima u tehnologiji pranja rublja i deterdženata za pranje, sad je moguće koristiti nježnije cikluse pranja, niže temperature i postavke sušenja za pranje nekih odjevnih predmeta s oznakom Isključivo kemijsko čišćenje izravno u stroju.

Neka odjeća ipak ima oznaku Isključivo kemijsko čišćenje s razlogom. Ona sadrži dijelove ili materijale koji mogu promijeniti boju ili izgubiti oblik ako se peru kod kuće. Na sreću, kemikalije nisu vaša jedina opcija; brojne čistionice su počele koristiti zelene metode, poput mokrog čišćenja i otapala na bazi ugljičnog dioksida. Stoga, ako morate posjetiti čistionicu, odaberite onu koja pazi na okoliš.

Kako znati koju odjeću s oznakom Isključivo kemijsko čišćenje možete prati kod kuće i više savjeta

ikona žarulje
Jeste li znali?

55% koristi uslugu kemijskog čišćenja povremeno, no samo je polovica zadovoljna

Mnogo odjeće koja se može prati samo u kemijskim čistionicama može se prati u perilicama na niskoj temperaturi.

Doriane van Overeem

Brussels, Belgija

Odjeća dizajnera Tima Labende

NE SMIJE SE STROJNO SUŠITI

Ova se etiketa o održavanju često vidi kao uputa koja nameće ljudima obvezu sušenja na zraku. Dok je to točno za neke odjevne predmete, većina osjetljivih materijala, poput onih za van ili onih koji odbijaju vodu, će trajati dulje ako se suše u sušilici na pravom programu. Uz najmoderniju tehnologiju možete sušiti i osjetljive tkanine poput svile i vune. Potražite sušilice s oznakom Woolmark koje vam omogućavaju sušenje čak i najfinije vune s povjerenjem.

Što treba uzeti u obzir prilikom sušenja u sušilici i više savjeta

ikona žarulje
Jeste li znali?

70% nasljeđuje navike održavanje od svojih roditelja

Smatram kako sve možete sušiti u sušilici, samo treba odabrati pravi program.

Tim Labenda

Berlin, Njemačka

odjeća koju je izradila Clara Martin

SAMO RUČNO PRANJE

Mnogi misle kako je ručno pranje najnježniji način za čišćenje osjetljive odjeće. To su nas učili naši roditelji, a to pokazuje i etiketa za održavanje. No danas, s modernim strojevima, više nije tako.

Ručno pranje troši vrijeme i vodu, te napreže vlakna. Kad odjeću perete ručno i trljate ga, obično ste grublji nego što mislite. Umjesto toga na svojoj perilici odaberite nježni ciklus s nižom temperaturom pranja i posao ćete obaviti bez lošeg tretiranja svoje odjeće. Zapravo, iako nas 75 % pere ručno, samo je jedna četvrtina zadovoljna rezultatima.

Kako stroj za pranje može biti nježniji nego vaše ruke i više savjeta

ikona žarulje
Jeste li znali?

Produljenje trajanja vaše odjeće za dodatnih devet mjeseci smanjit će ugljik, otpad i potrošnju vode za oko 20-30%

Umjesto ručnog pranja, pletivo možete oprati na nježnom ciklusu.

Clara Martin

London, UK


KOLEKCIJA ETIKETA ZA NJEGU

Pregledajte kolekciju predivne odjeće od 16 dizajnera, sva oprana koristeći moderne AEG savjete o njezi, razvijene iz testiranja u našem istraživačkom laboratoriju. Ova predivna odjeća zaslužuj pravi tretman.

Preuzmite brošuru

Preuzmite našu brošuru za Projekt Etiketa za održavanje za više informacija i inspiraciju od svih uključenih dizajnera.
Preuzmite brošuru


VODIČ ZA MODERNU NJEGU

Mnogi i dalje inzistiraju na zastarjelim uputama za održavanje iz 50-ih. Razvili smo vodič za modernu njegu u istraživačkom laboratoriju AEG.

 • Samo ručno pranje

  Kad odjeću perete ručno i trljate ga, obično ste grublji nego što mislite. Većina odjeće koja ima oznaku za samo ručno pranje imati će koristi od pranja u nježnom ciklusu u modernoj perilici, umjesto da se izlaže starom načinu ručnog pranja koji napreže vlakna.

 • 30 stupnjeva

  Više temperature nekad su značile čišću odjeću, ali to više nije potpuno točno. Pranje na nižim temperaturama štedi mnogo energije i uzrokuje manje naprezanja vlakana, zbog čega traju duže.

 • Glačanje

  Za osjetljive tkanine kao što je svila, ili za odjeću s detaljima kao što su gumbi, zatvarači itd. često je lakše i nježnije koristiti program s parom umjesto glačala. Ako koristite glačalo na ovim vrstama tkanine, pazite da ne pritišćete prejako na detaljima i koristite preporučene postavke na etiketi za njegu.

 • Ne sušite u sušilici

  Kada prepunite stroj, vaša odjeća se s lakoćom zapetlja, dok nedovoljno punjenje znači rasipanje energije a time i novca. Također je bolje koristiti automatske programe nego vremenske cikluse jer stroj može izbjeći skupljanje detektiranjem savršene razine vlage u vašoj tkanini.

 • Samo kemijsko čišćenje

  Zahvaljujući nedavnim poboljšanjima u tehnologiji pranja i deterdženata za pranje, sada je moguće korištenje nježnijeg ciklusa pranja, nižih temperatura i postavka za sušenje kako ni se odjeća za pranje samo u kemijskoj čistionici mogla prati u struju bez da se uništi.

 • Nemojte pretjerano prati

  Kako bi se istaknula važnost dobrog razmišljanja prije stavljanja odjeće u perilicu rublja, pokrećemo potpun novu etikete za njegu - nemojte pretjerano prati. Zajedno s ovim AEG je razvio rješenja za smanjenje potrebe za tako čestim pranjem.

  Istražite naljepnica za brigu - Pitanja i savjeti


PARTNERI NA PROJEKTU ETIKETE NJEGE

Ne možemo to napraviti sami. Naši partneri su veliki dio u projektu etiketa njege. Jeste li modni brend koji se želi pridružiti projektu etikete njege. Besplatno dijelimo 20000 naljepnica za njegu „Nemojte pretjerano prati“ - besplatno - zajedno možemo napraviti veliku promjenu. Kliknite ovdje!

 • TVRTKA WOOLMARK

  Tvrtka Woolmark je globalni autoritet kad je riječ o vuni. Logotip Woolmark jedna je od najprepoznatljivijih i najcjenjenijih marki na svijetu, koja osigurava najveću kvalitetu, te predstavlja pionirsku izvrsnost i inovaciju od farme do završnog proizvoda. Tvrtka Woolmark je podružnica Australian Wool Innovation, neprofitne organizacije koja provodi istraživanja, razvoj i marketing svjetskog nabavnog lanca za australsku vunu u ime oko 55000 uzgajivača vune koji pomažu u financiranju tvrtke.

  Posjetite web mjesto

 • FASHION REVOLUTION

  Fashion Revolution je neprofitna organizacija ujedinjena oko godišnje kampanje, podižući svijest o „pravoj cijeni mode“, pokazujući svijetu kako je promjena moguća, te slaveći sve one koji su uključeni u održiviju budućnost. Fashion Revolution je počeo sa svojim radom koncentrirajući se uglavnom na fazu proizvodnje, ali smo se također počeli baviti njegom, te mogućnostima za održiviji način razmišljanja.

  Posjetite web mjesto

 • NOT JUST A LABEL

  NOT JUST A LABEL (NJAL) je vodeća svjetska dizajnerska platforma za izlaganje i njegovanje današnjih pionira u modernoj modi. NJAL potiče dizajnere da proizvode modu koja je održiva i koja podržava lokalne zajednice i obrtničku proizvodnju. NJAL predvodi revolucionarni pristup modnoj industriji, izvan politike i postojećih sustava štetnih za rast i integritet svojih dizajnera.

  Posjetite web mjesto

ELECTROLUX

Electrolux je globalni lider u kućanskim aparatima, na temelju temeljitog uvida u potrošače i razvoju u suradnji s profesionalnim korisnicima. Electrolux nudi promišljeno dizajnirana, inovativna rješenja za kućanstva i posao, s proizvodima kao što su hladnjaci, perilice posuđa, perilice rublja, mali kućanski aparati i više. Electrolux je primio nagradu Gold Class 2017. U godišnjaku održivosti RobecoSAM-a, u kojem se na godišnjoj razini ocjenjuje performanse održivosti na uređajima svjetskih tvrtki.

Posjetite web mjesto