VODIČI ZA KUPNJU

PRONAĐITE KUHINJSKU NAPU KOJA SAVRŠENO ODGOVARA VAŠIM POTREBAMA

STILOVI

Kuhinjske nape međusobno se uvelike razlikuju po svom obliku i veličini, a sve imaju zaseban stil. Odaberite upadljivu, klasičnu ili diskretnu napu.  

Otočne nape – prirodan odabir za kuhinje s otokom u sredini. Ove nape vise sa stropa.

Zidne nape – bez obzira na to radi li se o napama ravne izvedbe ili onim kaminskim, ovi sjajni uređaji dostupni su u različitim veličinama te se montiraju na zid.

Ugradbene nape – kako bi se savršeno stopile sa stilom vaše kuhinje, ove nape mogu se ugraditi u kuhinjski ormarić ili u radnu ploču.

Podugradbene nape – uštedite na prostoru tako da napu montirate ispod kuhinjskog ormarića, odnosno iznad ploče za kuhanje. Gotovo su nevidljive kada ne rade.

Koristan savjet: Prije nego što odaberete, provjerite koliko iznosi preporučena udaljenost između ploče za kuhanje i nape.

KRUŽENJE ZRAKA

Imate li vanjski odvod zraka?

Da – ekstrakcijske nape koriste vanjski odvod za izbacivanje ustajalog zraka. Duljina, savijeni dijelovi i vrsta materijala od koje je izrađena odvodna cijev utjecat će na protok zraka.  

Ne – recirkulacijske nape ne trebaju vanjski odvod zraka. Pročišćavaju zrak pomoću nekoliko filtara odstranjujući čestice i neugodne mirise, a potom ponovno cirkuliraju zrak u prostoriji. 

Koristan savjet: Uključite napu prije nego što počnete kuhati kako biste aktivirali cirkulaciju ili ekstrakciju zraka.

HRANA

Ako često kuhate aromatična jela ili imate veliku kuhinju, trebat će vam jača napa, i to ne samo zbog mirisa, nego i zato što se masnoća može nakupiti na teško dostupnim mjestima i oštetiti vam zidove.

SNAGA

Ako imate priliku birati između napa s različitim kapacitetom, uputno je izračunati najmanji i najveći usisni kapacitet. Slijedite ove jednostavne korake:

1. Izmjerite dužinu, širinu i visinu svoje kuhinje. 

2. Pomnožite dužinu x širinu x visinu = kapacitet u kubnim metrima. 

3. Pomnožite kapacitet u kubnim metrima x 6 = minimalni usisni kapacitet (šest izmjena zraka na sat pri laganom kuhanju, npr. pri ključanju na laganoj vatri).

4. Pomnožite kapacitet u kubnim metrima x 12 = maksimalni usisni kapacitet (dvanaest izmjena zraka na sat pri prženju na ulju).

Preporučuje se rezultat između 8 i 12.

RAZINA BUKE

Ako želite tiho okružje bez buke koja će vas ometati, odaberite napu koja se odlikuje nižom razinom buke. AEG-ove nape imaju razinu buke između 40 i 70 dB. Usporedbe radi, šapat ima jakost zvuka od približno 40 dB, a normalan razgovor između 60 i 70 dB. 

Kad su u pitanju ekstrakcijske nape, napomenimo da dizajn odvodnih cijevi utječe na razinu buke. Broj zavoja i poprečnih dijelova svedite na minimum te odaberite vrstu materijala koji smanjuje razinu buke. 

FILTRI I ČIŠĆENJE

Sve kuhinjske nape imaju filtre za masnoću na kojima se zadržavaju čestice hrane iz zraka. Ovisno o vrsti, filtre je potrebno redovito mijenjati (zamjenjivi) ili čistiti (višekratni). Stalne metalne filtre za masnoću moguće je smočiti i oprati ručno ili u perilici posuđa na intenzivnom programu od 60 – 70 ºC.

Recirkulacijske nape imaju filtre od aktivnog ugljena koji odstranjuju mirise te koje bi trebalo očistiti ili zamijeniti svaka četiri mjeseca. Neki su filtri od aktivnog ugljena perivi.

ODABERITE SVOJ UREĐAJ

AEG-ove kuhinjske nape odlikuju se snažnim sustavom usisavanja zraka, tihim i učinkovitim radom i nagrađivanim dizajnom – pronađite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.