VODIČI ZA KUPNJU

PRONAĐITE KUHINJSKU NAPU KOJA SAVRŠENO ODGOVARA VAŠIM POTREBAMA

STILOVI

Kuhinjske nape međusobno se uvelike razlikuju po svom obliku i veličini, a sve imaju zaseban stil. Odaberite upadljivu, klasičnu ili diskretnu napu.  

Otočne nape – prirodan odabir za kuhinje s otokom u sredini. Ove nape vise sa stropa.

Zidne nape – bez obzira na to radi li se o napama ravne izvedbe ili onim kaminskim, ovi sjajni uređaji dostupni su u različitim veličinama te se montiraju na zid.

Ugradbene nape – kako bi se savršeno stopile sa stilom vaše kuhinje, ove nape mogu se ugraditi u kuhinjski ormarić ili u radnu ploču.

Podugradbene nape – uštedite na prostoru tako da napu montirate ispod kuhinjskog ormarića, odnosno iznad ploče za kuhanje. Gotovo su nevidljive kada ne rade.

Koristan savjet: Prije nego što odaberete, provjerite koliko iznosi preporučena udaljenost između ploče za kuhanje i nape.

KRUŽENJE ZRAKA

Imate li vanjski odvod zraka?

Da – ekstrakcijske nape koriste vanjski odvod za izbacivanje ustajalog zraka. Duljina, savijeni dijelovi i vrsta materijala od koje je izrađena odvodna cijev utjecat će na protok zraka.  

Ne – recirkulacijske nape ne trebaju vanjski odvod zraka. Pročišćavaju zrak pomoću nekoliko filtera odstranjujući čestice i neugodne mirise, a potom ponovno cirkuliraju zrak u prostoriji. 

Koristan savjet: Uključite napu prije nego što počnete kuhati kako biste aktivirali cirkulaciju ili ekstrakciju zraka.

HRANA

Ako često kuhate aromatična jela ili imate veliku kuhinju, trebat će vam jača napa, i to ne samo zbog mirisa, nego i zato što se masnoća može nakupiti na teško dostupnim mjestima i oštetiti vam zidove.

SNAGA

Ako imate priliku birati između napa s različitim kapacitetom, uputno je izračunati najmanji i najveći usisni kapacitet. Slijedite ove jednostavne korake:

1. Izmjerite dužinu, širinu i visinu svoje kuhinje. 

2. Pomnožite dužinu x širinu x visinu = kapacitet u kubnim metrima. 

3. Pomnožite kapacitet u kubnim metrima x 6 = minimalni usisni kapacitet (šest izmjena zraka na sat pri laganom kuhanju, npr. pri ključanju na laganoj vatri).

4. Pomnožite kapacitet u kubnim metrima x 12 = maksimalni usisni kapacitet (dvanaest izmjena zraka na sat pri prženju na ulju).

Preporučuje se rezultat između 8 i 12.

RAZINA BUKE

Ako želite tiho okružje bez buke koja će vas ometati, odaberite napu koja se odlikuje nižom razinom buke. AEG nape imaju razinu buke između 40 i 70 dB. Usporedbe radi, šapat ima jakost zvuka od približno 40 dB, a normalan razgovor između 60 i 70 dB. 

Kad su u pitanju ekstrakcijske nape, napomenimo da dizajn odvodnih cijevi utječe na razinu buke. Broj zavoja i poprečnih dijelova svedite na minimum te odaberite vrstu materijala koji smanjuje razinu buke. 

FILTERI I ČIŠĆENJE

Sve kuhinjske nape imaju filtere za masnoću na kojima se zadržavaju čestice hrane iz zraka. Ovisno o vrsti, filtere je potrebno redovito mijenjati (zamjenjivi) ili čistiti (višekratni). Stalne metalne filtere za masnoću moguće je smočiti i oprati ručno ili u perilici posuđa na intenzivnom programu od 60 do 70°°C.

Recirkulacijske nape imaju filtere od aktivnog ugljena koji odstranjuju mirise te koje bi trebalo čistiti ili zamijeniti svaka četiri mjeseca. Neki su filteri od aktivnog ugljena i perivi.

ODABERITE SVOJ UREĐAJ

AEG kuhinjske nape odlikuju se snažnim sustavom usisavanja zraka, tihim i učinkovitim radom i nagrađivanim dizajnom – pronađite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.