Poboljšavanje okusa

ODLIČAN OKUS ZNAČI KONTROLA DETALJA

Finese su ono po čemu se "obično jelo" razlikuje od nezaboravnog. Za to vam je potrebno savršenstvo u svakom koraku, od odabira do posluživanja. S našim uređajima i vašim vještinama, možemo vam pomoći da i meso oko kosti postane meko tako da se od nje odvaja, da čokoladne kolače pretvorite u zalogaje koji se tope u ustima.

1. korak: Izvor

Razumijevanjem i fokusiranjem na izvor hrane možete otkriti neke ukusnije, zdravije i prikladnije načine poboljšavanja okusa. Tražimo izvan kuhinje i počinjemo na stvarnom izvoru. Od tla i klime koji hrane vaše voće i povrće te života životinja koje proizvode meso i mliječne proizvode.

Dvije polovice avokada

Kvaliteta prije kvantitete

Vrhunski okus počinje puno prije nego što počnete kuhati. Pri odabiru sastojaka za bolji okus i zdravija jela neka vam na prvom mjestu bude kvaliteta, a ne količina. Na primjer, rajčice uzgojene na otvorenom imaju dvostruko više vitamina C od onih uzgojenih u staklenicima. Tako uzgojene imaju i daleko veću razinu antioksidansa koji su odgovorni za okus i aromu. Stoga, da bi vaša jela bila savršeno ukusna, birajte kvalitetne sastojke.

Salata u staklenoj kocki koja pokazuje ključnu ulogu izvora u poboljšavanju okusa

Otkrijte pravi okus

Čak prije nekoliko desetljeća naša je hrana imala potpuno drugi okus, uz porast umjetnih začina to se promijenilo. Izvor, naša prva Tasteology epizoda, istražuje ovaj fenomen. Pitali smo Marka Schatzkera, istaknutog autora o ovoj temi. Njegovi uvidi će vam pomoći da naučite kako cijeniti istinski okus vaše hrane i što je važno za razmotriti kada tražite vašu hranu.

Svežanj svježeg, sirovog radiča
Aplikacija Moj AEG

Napravite najbolje od izvrsnih sastojaka uz ideje koje nadahnjuju i recepte za čuvanje.

Aplikacija Moj AEG na ipadu

Jedite lokalno. Jedite sezonski.

Kvalitetni proizvodi uzgajaju se sezonski i lokalno kako to priroda diktira. Kada "svježa" rajčica dođe na police supermarketa, stara je gotovo 9 dana. Voće i povrće nastavlja se razvijati nakon branja. Zato branje lokalnih proizvoda znači da možete uživati u hrani koja ima do 55% više hranjivih tvari.


Kuhar za meso, Ludwig Maurer i krava Wagyu
Čast nam je upoznati vas

Kuhar za meso, Ludwig Maurer, također je i uzgajivač krava Wagyu

HRANA JE ONO ŠTO ONA JEDE

Kažu da smo ono što jedemo, a to isto vrijedi i za našu hranu. Na primjer, visokokvalitetna tla proizvode bobice koje imaju više hranjivih sastojaka i dulje ostaju svježe od prekomjerno eksploatiranog tla. Stil života životinja za naše meso i mliječne proizvode također utječu na okus. Na okus govedine utječe i to pase li krava travu ili jede stočnu hranu. Dva odreska imat će različite udjele masnog i krtog mesa i različite razine vitamina, minerala i kiselina.

2. KORAK: HLAĐENJE

Ispravno hlađenje poboljšava okus vaših jela čak i prije nego što ih počnete kuhati. Voće ima okus kao da je svježe ubrano, meso je uvijek mekano, a ostatci hrane jednako su ukusni kao i svježe pripremljeno jelo. Shvatite kako pohrana hrane može osigurati najbolji mogući okus svakog sastojka. Poboljšajte okuse i prije i poslije kuhanja ispravnim hlađenjem.

Svježa lisnata salata

Svoju hranu dulje održavajte svježom

Svježe voće i povrće sadrže uglavnom vodu na stjenkama stanica koje zadržavaju vodu i okus. Ako temperature nisu dovoljno niske, te će stjenke stanica prsnuti i uzrokovati gubitak okusa i teksture. Neke vrste proizvoda na nižoj temperaturi ostaju svježije od drugih. Sastojci poput lisnatog i korjenastog povrća zadržavaju optimalnu svježinu na 0 °C dok je druge plodove potrebno držati na temperaturi između 2 °C i 5° C.

Komad leda sa ohlađenim sastojcima koji predstavlja Stup hlađenja za podizanje okusa na novu razinu

Etika okusa

Naučite kako manje gubiti i otkrijte inovativne i ukusne načine za korištenje ostataka. Hlađenje, naša druga epizoda Tasteology, istražuje zaboravljeni korak pohrane. Bolje hlađenje znači ukusniju hranu. Naši vam stručnjaci mogu pomoći otkriti najbolje savjete za trajniju svježinu.

demonstracija o tome kako će odvojeno čuvanje proizvoda pomoći očuvati njihovu svježinu

BOLJA POHRANA, MANJE OTPADA

Ispravna pohrana hrane smanjuje i nepotreban otpad. 61% otpada hrane moglo bi se spriječiti ispravnom pohranom. Jednostavan način smanjena tog otpada je optimiziranje položaja na koje pohranjujete svaki sastojak. Točna temperatura na policama vašeg hladnjaka može varirati, zato pohrana svakog sastojka na za njega idealnom položaju može drastično smanjiti količinu hrane koju bacate.

Hladite uz ProFresh

Zaštitite svoje okuse i održite hranu dulje svježom

ProFresh kombinirani hladnjak

Sačuvajte prirodne arome

Naš asortiman ProFresh Plus hladnjaka daje vam najfleksibilniju dostupnu pohranu u kombiniranom hladnjaku kako bi vam pomogao da hrana dulje ostane svježa. Ne štiti samo okus hrane, već čuva i njezinu prirodnu aromu, zato vaša hrana uvijek savršeno miriše i odličnog je okusa.

Izgubit ćete puno okusa ako nešto pohranite na pogrešan način

Ludwig Maurer

Uzgajivač krava Wagyu i kuhar

Dvije smrznute ribe

Zamrznite svježinu

Neki sastojci dulje ostaju svježiji ako su zamrznuti, ali samo ako su ispravno zamrznuti. Sporo zamrzavanje stvara velike kristale leda koji mogu uništiti prirodnu teksturu i okus hrane. Naša TwinTech tehnologija koristi brzo zamrzavanje kako bi proizvela snažnu cirkulaciju suhog i hladnog zraka koji sprječava tu štetu, zato će vaši sastojci trajati dulje i imati bolji okus.

Jeste li znali?

Svježe šparoge koje su sačuvale boju zato što su pravilno hlađene

Više od 75% domaćinstava ne postavlja svoje hladnjake na ispravnu temperaturu što uzrokuje gubitak okusa i teksture hrane čak i prije nego što počnete kuhati.

U većini hladnjaka između odjeljaka hladnjaka i zamrzivača cirkulira isti zrak što stvara nepovoljne uvjete temperature i vlažnosti u svakom odjeljku.

3. korak: Toplina

Razumijevanje razloga zbog kojih toplina stvara okuse i teksture omogućuje vam da istražujete potencijale svakog sastojka. Kuhanje stvara okus razgrađivanjem molekula u manje čime se otpuštaju okusi koji su u njima zaključani. Otkrijte kako različiti načini zagrijavanja, od indukcijskog do kuhanja s parom i kuhanja u vrećici oslobađaju slasne arome i svakom jelu poboljšavaju okus.

Lijepo gurmansko jelo od mesa i povrća

RAZUMIJEVANJE TOPLINE

Za rezultate koji doista poboljšavaju okus toplinu trebate razmatrati na razini molekule. Savršen odrezak ima izvrstan okus zbog reakcije između aminokiselina i šećera na temperaturi od 130 °C, ali svaka viša temperatura potaknut će bježanje molekula koje sa sobom odnose okus i teksturu. Najbolji prilog od povrća zahtijeva toplinu koja je dovoljna za razbijanje stijenki stanice koja sadrži aromu bez njezina isparavanja u zrak.

Plamen u staklenoj kocki koji pokazuje ključnu ulogu topline u poboljšavanju okusa

Grijanje vrhunske klase

Savladavanje topline ključ je stvaranja hrane koja ima bolji okus, ali što to znači za vas i vaše metode kuhanja? Naša Tasteology stručnjakinja Catalina Vélez istražuje povijesne korijene pare i kuhanja na niskoj temperaturi te kako je bitno zaštititi okus i hranjive tvari u hrani koju kuhate doma.

Hrana se kuha u woku na AEG indukcijskoj ploči za kuhanje

Zadržite okus pomoću indukcije

Indukcijske ploče za kuhanje pružaju vam preciznu kontrolu i distribuciju topline za transformaciju okusa. Tijekom pečenja odreska njegova se proteinska vlakna skupljaju i otpuštaju vlagu, hranjive tvari i okus. Prelazak s visoke na nisku temperaturu omogućuje otpuštanje tih vlakana koja zadržavaju ukusne sokove. Za najbolje rezultate okrećite ga svakih 15 sekundi, a ne svakih nekoliko minuta. Unutarnja toplina odreska kuha više od topline oko njega.

Odrezak s roštilja na drvenoj dasci
MaxiSense® Combi

Idealan izbor za jela gdje su važni svaka sekunda, svaki stupanj.

Indukcijska ploča za kuhanje MaxiSense Combi na kojoj je plancha ploča za gril

Potpuna sloboda kuhanja

Pokrenite svoju kreativnost uz fleksibilnost i preciznost koju vam nudi MaxiSense® Combi. Koristi indukcijsku tehnologiju za brže zagrijavanje od ploča na plin ili struju. Precizna kontrola grijanja omogućava vam trenutno prebacivanje s prženja na kuhanje tijekom pripreme.

NAJBOLJI REZULTATI UZ PRIMJENU PARE

Kuhanje s parom postaje popularno jer nježna toplina pare štiti molekule hrane. Vaša hrana ne isušuje se toplinom, a okus se zadržava. Dodatna vlažnost sprječava isparavanje vlage dajući hrskavu vanjštinu bez isušivanja unutrašnjosti, to uzrokuje brže i ujednačenije dizanje tijesta. Uz bolju karamelizaciju na površini tijesta bez iznimaka stvara slasnu debelu koricu.

Kuhanje na pari čuva sastojke na najvišoj razini, u najčišćem obliku...

Catalina Vélez

TV kuhar

Odabir sastojaka sačuvanih u vakuumu

Inspirativno kuhanje u vrećici

Najbolja tehnika za upravljanje toplinom vjerojatno je kuhanje u vrećici. Taj način kuhanja koristi plastične vrećice s vakumskim zatvaračem i vodene kupke za zadržavanje vlage, arome, hranjivih tvari i okusa svakog sastojka. Vrlo preciznim reguliranjem temperature imate nenadmašnu kontrolu nad dovršetkom i gotovo stopostotnu stopu ponavljanja istih rezultata.

Usporedba koja prikazuje razliku koju kuhanje sous vide znači za pačja prsa
ProCombi® Plus

Samo vakumirajte hranu u vrećici, a vrećicu stavite u pećnicu i uživajte.

Jednostavno kuhanje u vrećici

Sous Vide tehnika kuhanja koristi vakumski zatvorene vrećice kako bi se sastojci napunili okusom i zadržali vlažnost. Temperatura se održava unutar raspona točnosti od pola stupnja za ponovljivu preciznost. S ProCombi® Plus pećnicom kuhanje u vrećici vrlo je jednostavno i sa slasnim rezultatima svaki put.

Jeste li znali?

Šparoge i limun

Molekule vode provode toplinu puno brže od zraka. Toliko brzo da para na 100 °C distribuira toplinu iste razine kao vrući zrak na 600 °C.

Zagrijavanje povrća do vrenja rezultira gubitkom 70% vitamina C dok para smanjuje sadržaj vitamina C za 40%.

4. KORAK: DOŽIVLJAJ

Sva naša osjetila doprinose okusu. Zato čak i kada ste gotovi s kuhanjem, razumijevanje načina na koji vid, zvukovi i dodirna osjetila utječu na okus može vam pomoći da dekoracijom i serviranjem jela na stolu dodatno poboljšate okus.

Ukusan i sočan odrezak savršeno kuhan na pari

Kušajte svojim očima

Hrana je ukusnija u svojoj idealnoj boji, zato volimo savršeno ružičast odrezak i kruh sa zlatno-smeđom koricom. Nježna toplina pare štiti hranu kako se te žive boje ne bi izgubile. Čak i način na koji se hrana servira poboljšava okus. Koristite okrugle, bijele tanjure za pojačavanje slatkih, a crne pravokutne za pojačavanje slanih okusa. Zbog boljeg okusa jela hranu uvijek postavljajte na sredinu tanjura.

Izbor pribora za jelo, tanjura i sastojaka u staklenoj kutiji koji pokazuje ključnu ulogu doživljaja u Poboljšavanju okusa.
Kuhanje na pari čuva boje

Istraživanja eksperimentalne psihologije pokazuju kako voće i povrće življih boja percipiramo kao svježije i ukusnije

Gozba za osjetila

Hrana je iskustvo za više osjetila. Kako bismo vam pomogli stvoriti jela koja se ističu, naš stručnjak za okuse Charles Spence istražuje osjetilo vida. Kako boja i oblik utječu na okus naše hrane i zašto nam od fotografija na Instagramu "cure sline".

Moderna kuhinja

Kušajte svojim ušima

Pozadinski zvukovi i glazba u kuhinji također mogu uvelike utjecati na okus jela. Visoki tonovi poboljšavaju slatke ili kisele okuse dok niski tonovi pojačavaju gorke ili umami okuse. Puštanje glazbe na istoj glasnoći kao i razgovor omogućit će da u hrani više uživate. Uz tiho izvlačenje nepoželjnih mirisa u vašoj kuhinji, možete iskusiti pravi učinak zvuka na vaše okusne pupoljke.

Slika koja opisuje odnos između zvuka i okusa pri kušanju jela
Ispunite tišinu

Uz gotovo tihu kuhinjsku napu u svojoj kuhinji možete reproducirati glazbu koja će poboljšati svako jelo.

Gnjecavi čokoladni puding koji se kuha na pari za savršenu teksturu.

Kušajte vrhovima prstiju

Način na koji hranu osjećamo kada u nju zagrizemo znatno utječe na okus, od mekoće odreska do sočnosti čokoladnog kolača. Nježna toplina pare ili kuhanje u vrećicama najbolji su načini za dobivanje savršenih tekstura poput ovih. Čak i osjećaj držanja pribora u ruci može znatno utjecati na naš doživljaj hrane. Teži pribor za jelo poboljšava kvalitetu jela, dok oblik i težina čaša mijenjaju okus vašeg pića.

Što je boja zasićenija, okus mora biti intenzivniji.

Prof. Charles Spence

Sveučilište Oxford

Jeste li znali?

Kristalno čista čaša za vino obješena u kocki

Bijelo vino boljeg je okusa u plavim ili crvenim okruženjima.

Oblik staklenog posuđa može utjecati na dojam kvalitete jela i pića.

Dodatno poboljšani okusi dobivaju se strašću, predanošću i razumijevanjem svakog koraka ciklusa kuhanja. Od toga kako izabrati najbolje sastojke, savršeno ih sačuvati i grijati ih za optimalan okus do toga kako samo posluživanje učiniti posebnim doživljajem.

Budući da ste sada savladali pojedinosti, vrijeme je da uživate u rezultatima.