TASTEOLOGY - ZNANOST OKUSA

ZNANOST OKUSA

Tasteology je dokumentarni film koji otkriva okuse s novog gledišta. Pogledali smo znanost i iskustvo, ne samo okuse i sastojke. Pogledajte svih 5 epizoda, zadivite svoje bližnje novim znanjima u kuhinji i izvan nje.

Izvor: Otkrijte pravi okus

Jesti ukusnu hranu predstavlja iskustvo okusa. Stvaranje vlastite hrane osnažuje nas da preuzmemo kontrolu nad onim što stavljamo u naše tijelo čime pokazujemo poštovanje prema istinskom okusu svih sastojaka. Mark Schatzker, autor hrane, zove ovo "snaga okusa" - alternativu umjetnim okusima koja nam pomaže da stvarno cijenimo svaki zalogaj koji jedemo. Otkrijte više u cijeloj epizodi ispod.

Ima nešto posebno u sastojcima, sirovom materijalu

Hisato Nakahigashi

Trendseter u potrazi za hranom i vlasnik restorana

Mark Schatzker i njegov sin hodaju travnatom poljanom

Odgovor na potrebe tijela

Način na koji se dolazi do sastojaka utječe na način na koji hranimo svoje tijelo. Autor Mark Schatzer smatra kako naše tijelo prirodno razvija apetit za hranom i nutrijentima koje treba da bi bilo zdravo, ali nam umjetni okusi smetaju. To se može preokrenuti fokusiranjem na kvalitetne sastojke i praćenjem potreba vašeg tijela te konzumiranjem onoga što mu treba.

Zdjela organskog voća poput naranči
Niz šparoga
Budite savjesni

Nabava domaće ili organske hrane dobra je početna točka kad razmišljate o onome što kuhate i jedete

Pronalazak izvornog okusa

Kako biste pronašli najintenzivnije okuse, morate otkriti i najbolji izvor. Uz toliko hrane umjetnog okusa na tržištu, ovo može biti kompliciran izbor. Ulaganjem truda u traženje cjelovite hrane koja čini dobro za vaše zdravlje, omogućit će vam da iskusite okuse koje nije moguće stvoriti u kemijskim laboratorijima. 

Povratak osnovama

Preuzmite kontrolu nad izvorima hrane odabirom hrane koja je ručno uzgojena i ubrana i te koja pršti prirodnim okusom. Otkrijte zadovoljstvo pečenja vlastitog kruha koristeći kvalitetne sastojke, ili naučite umjetnost pronalaženja jestivih blaga u blizini svog doma.

HRANA IZ DOMAĆEG UZGOJA

Hisato miriše svježe ubrane gljive

Traženje svježine

Trendseteri u traženju hrane imaju restoran s dvije Michelin zvjezdice na periferiji Kyota. Svoje sastojke nabavljaju s mjesta udaljenih 10 km od svog doma. Skupljanje im omogućava unošenje svježeg, lokalnog okusa u svako jelo koje dodaje jedinstvenu emocionalnu dimenziju iskustvu jedenja.

Drvena zdjela puna svježe ubranog začinskog bilja i lišća
Niz riba na roštilju na ugljen
Ostanak pri lokalnom

Sastojci ubrani blizu doma jamče svježinu

Pronalaženje vašeg izvora

Prije nego budete mogli pronaći izvor svojih sastojaka, morate identificirati hranu koja će donijeti najveću razliku. Posjetite našu stranicu "Više od okusa" kako biste doznali više o tome kako kvaliteta utječe na prehranu, te preuzeli ukusne recepte putem naše aplikacije.

OKUS PRENESEN NA VAŠ NAČIN

Zakoračite u svijet prvog doista prilagodljivog kulinarskog iskustva. Uz prave alate, na pravom mjestu, u pravo vrijeme.

HLAĐENJE: ZABORAVLJENI KORAK

Može se činiti pardoksalno da u vrijeme u kojem smo ekološki osviješteni više nego ikad, da smo nekako zaboravili poštovati našu hranu. Naši stručnjaci tvrde da ispravno pohranjivanje hrane i brige za ostatke može dovesti do novih okusa i više kreativnosti. Otkrijte više u cijeloj epizodi dolje.

Ne morate samo gubiti okus kroz pohranu, možete ga i dobiti

Ludwig Maurer

Uzgajivač krava Wagyu i kuhar za meso

Niz različitih vrsta lisnatog povrća

Revolucija okusa

Bacamo oko 1/3 hrane koju proizvedemo zato što ne zadovoljava naše kozmetičke standarde. No revolucija tinja, približavajući se ključanju. Feedback, kojeg vodi Tristram Stuart, koristi ovu savršeno ispravnu proizvodnju za podizanje svijesti. A sad nešto možemo učiniti i kod kuće. Ako hranu pohranimo na pravim mjestima i na pravim temperaturama, manje ćemo bacati, ali i uživati u ukusnijoj hrani.

Izbor proizvoda iz različitih skupina namirnica
Kuhanje u velikom loncu na Feedback događaju Nahrani 5000
Nahrani 5000

Na ovom događaju Feedback kuha veliku gozbu koristeći ostatke u najvećem loncu u Europi

Manje otpada, više okusa

Uz više razmišljanja o tome kako možemo hladiti svoju hranu možemo smanjiti količinu bačene hrane i poboljšati svježinu. Kako biste dulje uživali u boljim okusima, morate spriječiti gubitak vode u svojim proizvodima. Naša tehnologija TwinTech® povećava vlažnost u vašem hladnjaku kako bi vaši sastojci lakše sačuvali vodu i okus. Na taj način vaša hrana traje i do tri puta dulje

Pametan vodič za pohranu namirnica

 • Različite vrste ribe i mesa
  1
  Meso i riba

  Čuvajte na dnu hladnjaka na niskoj temperaturi od 1 do 3°C

 • Izbor povrća, poput patlidžana
  2
  Zrelo povrće i pića

  Čuvajte na vrhu hladnjaka na približno 4 do 5°C

 • Staklenke kiselih krastavaca i džema
  3
  Limenke i staklenke

  Čuvajte u vratima hladnjaka gdje je toplije 5 do 7°C

Različiti oblici korjenastog povrća

Ljepota je u oku promatrača

Culinary Misfits, kojeg vode Lea Brumsack i Tanja Krakowski, pretvaraju "ružne namirnice" u umjetničku formu. Nude veliki izbor smoothieja, koji su odličan način za korištenje ostataka kod kuće. Zato i kažu: „U smoothie možeš staviti sve, čak i ako je mekano ili prezrelo. Nitko ne vidi.“

„Smoothie od ostataka“

Zašto ne probati doma ovaj jednostavan smoothie prema receptu od Culinary Misfits? Pomiješajte ½ bundeve, 1 jabuku, 1 limun, 1 đumbir, cimet, kardamom i 300 ml neobranog mlijeka za ukusnu poslasticu.

Niki smatra kako smrzavanjem prezrele banane može nastati nevjerojatan veganski sladoled.

Iskoristite svoje ostatke

Nedovršenu hranu ne treba bacati, sve dok ste spremni biti kreativni. Kuharica Niki Charalampopolou objašnjava kako smrzavanje ostataka može pomoći u smanjenju otpada te olakšati pripremu ukusnih međuobroka.

Odabir hrane koja se treba hladiti kao što je salata i riba

Osvježite svoju perspektivu

Korištenjem pravih tehnika rashlađivanja pomažemo očuvanju prirodnih okusa hrane. Pogledajte našu stranicu "Više od okusa" kako biste naučili sve što trebate znati o održavanju hrane svježijom dulji period vremena.

OKUS PRENESEN NA VAŠ NAČIN

Zakoračite u svijet prvog doista prilagodljivog kulinarskog iskustva. Uz prave alate, na pravom mjestu, u pravo vrijeme.

TOPLINA: VRIJEME ZA OTKRIVANJE PARE

Može li tajna najboljeg kuhanja biti u razinama vlage i održavanju niske temperature? Putovali smo od Pariza do Calija u Kolumbiji kako bismo istražili zagrijavanje i što to znači stručnjacima. Kako se ispostavlja, otkrili smo najbolji način do savršenog okusa prije 1000 godina. Sada je vrijeme za moderni dodir na drevnoj tehnici. Otkrijte više u cijeloj epizodi dolje.

Kuhanje nije pitanje vremena. To je pitanje temperature.

Hervé This

Otac molekularne gastronomije

Posuda s vodom koja vrije na vatri

Što kuhanje znači?

Da li je to samo primjena topline na hrani? Način na koji hranu činimo sigurnom za jelo? Ili način da stvorimo okus i učinimo hranu privlačnijom? To je samo dio onoga što je Hervé This, otac molekularne gastronomije, pronašao posvetivši tome cijeli život. Razgovarali smo s njim kako bismo saznali što je otkrio u svojim pokusima. A u procesu smo saznali tajnu savršenog kuhanja jaja.

Hervé u svom laboratoriju
Savršeno jaje

Temperatura između 67 i 68°C daje vam najmekši žumanjak nezaboravnog okusa

Povratak našim korijenima

Korištenje vlage u kuhanju je trik star tisuću godina koji jednako raspoređuje toplinu kako bi vaša hrana bila sočnija i boljeg okusa. TV kuharica Catalina Vélez misli da se svi žele vratiti ovim korijenima - kako bi jeli pravu hranu. Kuhanje na pari je stari trik koji je zreo za povratak. Zadržava hranjivu vrijednost hrane i zadržava sastojke u najboljem stanju kuhanjem na niskoj temperaturi.

Usporedna slika dvije pečene goveđe koljenice. Koljenica pečena na pari je veća i sočnija.

Niža temperatura

Ako stavite 1 kg mesa u pećnicu i ispečete ga na konvencionalni način, ostaje vam oko 700 grama. No ako ga spremite na nižoj temperaturi, dobit ćete bliže onome što ste stavili. Štoviše, zatvorit ćete svu tu važnu tekućinu unutar hrane koju kuhate. Tako dobijete hranu koja ima više okusa i sočnija je.

Zlatna korica štruce kruha pečenog na pari
SteamBake pećnica

Dodajte paru na vrući zrak kako bi dobili vrhunsku, zlatnosmeđu koricu. 

Pećnica SteamBake

Dodajte malo hrskavosti korici pomoću pare

Para nije samo za meso i povrće. Korištenje pare za pečenje tijestu daje vlažnost, bolje dizanje i, što je najvažnije, nevjerojatnu koricu. Dodatna vlažnost na površini tijesta stvara više škrobnog gela, što daje veću hrskavost.

Sous vide odrezak

Savršeno pripremljen srednje pečen odrezak se kuha na 56,5°C

Para na višoj razini

U većini se profesionalnih kuhinja može pronaći najnaprednija tehnika kuhanja na pari. No, sada u profesionalnim rezultatima možete uživati kod kuće. Pomoću tehnike sous vide hranu zatvarate u vakumiranu vrećicu kako bi se sačuvao okus. Zatim kuhate na niskoj temperaturi kako biste osigurali ujednačen rezultat. Naša pećnica na paru SteamPro® ima funkciju sous vide kako biste mogli uživati u fantastičnim okusima bez restoranskih cijena.

Živa slika plamena

Primijenite malo topline

Usavršite svoj pristup toplini posjetom stranici "Više od okusa", putem savjeta za najbolje tehnike kuhanja. Otkrijte kako različite metode i temperature mogu utjecati na okus vaših jela.

OKUS PRENESEN NA VAŠ NAČIN

Zakoračite u svijet prvog doista prilagodljivog kulinarskog iskustva. Uz prave alate, na pravom mjestu, u pravo vrijeme.

Doživljaj: više od hrane i pića

Zamislite zvuk kojeg proizvodi hrskavi štapić celera... Sad se sjetite kako to utječe na vaše iskustvo okusa. Kuhar Jozef Youssef i profesor Charles Spence istražuju baš to: kako naša četiri preostala osjetila utječu na našu percepciju i sveukupno iskustvo jedenja, zbog čega se hrana čini svježijom i ukusnijom. Otkrijte više u cijeloj epizodi dolje.

Naše nam oči daju sve informacije koje trebamo o hrani

Jozef Youssef

Projekt kuhinjske teorije

Tanjur savršeno prezentirane gurmanske hrane

Okus: iskustvo za pet osjetila

Naša vizualna osjetila daju do 28% našeg iskustva okusa. Ovo je teorija koju Instagram kuharica Jacques la Merde odvodi do krajnih granica. Posluživanjem tanjura iznimnih okusa, pripremljenih od namirnica s benzinske crpke, pokazuje tisućama svojih Instagram sljedbenika kako vizualne tehnike utječu na našu percepciju hrane.

Ljudi snimaju fotografiju Tanjur sa savršeno prezentiranom gurmanskom hranom
Niz mrkvi u različitim bojama
Hrana koja izgleda najbolje

Poboljšajte okus svoje hrane koristeći različite boje i oblike koje stimuliraju oči

Vizualna poslastica

Vizualna privlačnost hrane je u tehnici. Kuhanje na pari osigurava da hrana sadrži većinu svojih minerala i nutrijenata, mijenjajući svoj izgled. Povrće kuhano na pari zadrži više klorofila a meso izgleda sočnije i mekanije - pružajući vam savršen zalogaj.

Okusite u bojama

 • Žlica s crvenim želeom
  1
  Crvena

  Crvena nas hrana podsjeća na bobice i mekano voće, potičući nas da očekujemo slatki okus.

 • Žlica sa zelenim želeom
  2
  Zelena

  Svježe, svijetle zelene boje podsjećaju na nedozrelo voće - podsjećaju nas na kisele okuse

 • Žlica bijele želatine
  3
  Bijela

  Bijela hrana doziva sjećanje na slane okuse, zbog čega očekujemo slano.

Stvari imaju bolji okus ako su lijepo postavljene na tanjur...

Christine Flynn

poznati i kao Chef Jacques la Merde

Tanjur savršeno prezentirane gurmanske hrane

Usavršavanje detalja

Stvaranje savršenog okusa je u detaljima. Dobra njega tanjura i posuđa je ključna za vizualni efekt hrane. Prema timu Kuhinjske teorije, možete vidjeti razliku od 10% u percepciji slatkoće ovisno o obliku i boji tanjura kojeg koristiti. Održavanje tanjura i čaša u vrhunskom stanju je ključno za stvaranje vizualne privlačnosti.

Kuhar postavlja tanjur savršeno prezentirane gurmanske hrane
Unutrašnjost perilice posuđa RealLife
Maksimalan utjecaj

Posebna njega vaših tanjura i čaša povećava vizualnu privlačnost vaše hrane

DOŽIVLJAJ KOJI SAMI STVARATE

Dijagram koji prikazuje komponente jela koje ima odličan okus

Iskustvo koje možete oblikovati

Postavite savršeno iskustvo na dohvat ruke posjetom naše stranice. Otkrijte ideje i prijedloge, i preuzmite našu aplikaciju za pametni telefon.

OKUS PRENESEN NA VAŠ NAČIN

Zakoračite u svijet prvog doista prilagodljivog kulinarskog iskustva. Uz prave alate, na pravom mjestu, u pravo vrijeme.

USAVRŠAVANJE KLASIČNIH JELA

Cezar salatu ćete pronaći na jelovniku u restoranima diljem svijeta. Iako je dorađena i promijenjena, uvijek je u modi. Kao što se interpretacije razlikuju širom svijeta, pitali smo neke od naših stručnjaka iz Tasteology dokumentarca da ponude njihovu jedinstvenu verziju ovog klasičnog jela kako bi vam pokazali umjetnost dodatnog poboljšavanja okusa u praksi. Otkrijte više u cijeloj epizodi dolje.

Kuhanje je prvo ljubav, zatim umjetnost, pa tehnika.

Hervé This

Molekularni gastronom

Jelo ulične hrane ili prženi slatki krumpir

Ponovno načinite, ponovno izumite, doradite

Što se događa kad piletinu zamijenite zrelom i suhom govedinom? Ili ako uopće nema mesa? Kako sastojci lokalnog porijekla utječu na okus? Osobito kad lokalno može značiti farmu na rubu Berlina ili Pacifički ocean... To su samo neka od pitanja s kojom se suočavamo u ovoj dodatnoj epizodi.

Izbor različitih lisnatih salata
Otkrijte svoju kreativnost

Ponovno izumiti klasično jelo je idealan način za istraživanje kuhinje koja je istovremeno i kreativna i osobna.

Hervé This u svom gastronomskom laboratoriju

Pažljivo uravnotežen kontrast

Hervé This smatra kako je tajna Cezar salate u njezinoj savršenoj kombinaciji kontrastnih tekstura i okusa. Hrskavi krutoni se slažu s kremastim preljevom od inćuna, dok parmezan dodaje oštrinu grilanoj piletini i sočnim listovima zelene salate. Rezultat je eksplozija okusa sa svakim zalogajem.

REZULTATI

Cezar salata Ludwiga Maurera s govedinom Wagyu

Sušena Cezar salata

Napravite vlastiti klasik dodavši jelu stvari koje volite. Zamijenivši piletinu i kruh govedinom Wagyu i preljevom od kapara iz octa, Ludwig Maurer nam pokazuje kako poznato jelo učiniti doista osobnim.

Salata istinskog okusa

Ukusna, hranjiva hrana ne mora biti komplicirana. Autor Mark Schatzker odabire sočne dijelove pileta i svježe ubrane listove salate za svoju salatu. Pažljivo odabrani, kvalitetni sastojci koji traže minimalnu količinu začina za savršen okus.

Catalinini kanape sendviči sa salatom Cezar

Cezar salata Pacific Perception

Dobra bi hrana trebala odražavati stvari koje volite. Kuharica Catalina Vélez inspiraciju pronalazi u svojoj domovini, Kolumbiji. Puštajući sastojke da govore za sebe, svojoj salati dodaje autohtone okuse dimljenog morskog psa, kumina, proje i sofrita.

Jozef Youssef stavlja završne dodatke na jelo

Osobni dodir

Naša vježba Usavršavanje okusa pokazuje koliko intimna može biti priprema i konzumacija obroka. To je također i prilika za istraživanje vlastite osobne interpretacije poznatog recepta. Oslobodite vlastitu kreativnost, pa možete ponuditi istinski jedinstveno iskustvo okusa. Ali nemojte dopustiti da vaše putovanje u usavršavanju izvanrednog okusa završi ovdje...

OKUS PRENESEN NA VAŠ NAČIN

Zakoračite u svijet prvog doista prilagodljivog kulinarskog iskustva. Uz prave alate, na pravom mjestu, u pravo vrijeme.

Kuhar fotografira savršeno predstavljenu hranu

Što je Tasteology?

Tasteology je novi dokumentarni film koji otkriva četiri koraka za ostvarivanje rezultat kuhanja koji potiču više osjeta, održivi, hranjivi i ukusni, sve u jednom. Gledamo dalje od tradicionalnih programa kuhanja kroz naše epizode: Izvor, Hlađenje, Toplina i Doživljaj, tako da se možete impresionirati da okuse podignete na novu razinu u kuhinji i dalje.

Upoznajte stručnjake za okus

Ludwig Maurer hrani jednu od svojih krava

Novi pristup okusu

Tasteology vam donosi okus iz posve novog kuta. Od psihologije do Instagrama, prikupljamo uvide od stručnjaka iz cijelog hranidbenog spektra. Kao i Ludwig Maurer, uzgajivač Wagyu krava. Kao stručnjak u svemu vezanom za meso, objašnjava nam kako očuvati njegovu svježinu i poboljšati okus. A sad nam dopustite da predstavimo i svoje ostale fascinantne stručnjake...

Meso iz mesnice dobre kvalitete
 • Sretni Satchiko & Hisato Nakahigashi stoje jedno pored drugoga
  Satchiko & Hisato Nakahigashi

  Vodeći trendseteri i kuhari iz Kyota, Japan.

 • Mark Schatzker na travnatom polju
  Mark Schatzker

  Autor knjige Dorito Effect, knjige koja govori o umjetnim začinima i krizi u zdravlju Amerike.

 • Tristram Stuart se smiješi u kameru
  Tristram Stuart

  Autor iz Brightona koji želi smanjiti utjecaj bacanja hrane na okoliš.

 • Žene Kuhinjski nespretnjakovići stoje jedna do druge
  Kuhinjski nespretnjakovići

  Dvojac iz Berlina koji aktivno traži i koristi „ružne“ proizvode koje većina baca.

 • Hervé This ponosno stoji u svom laboratoriju
  Hervé This

  Gastro-kemičar iz Pariza, poznat po kuhanju jaja u perilici posuđa.

 • Catalina Vélez stoji na polju obasjanom suncem gledajući zalazak sunca
  Catalina Vélez

  Jedan od najutjecajnijih latinoameričkih kuhara i veliki zagovornik kuhanja na pari.

 • Charles Spence u svojoj prostoriji na sveučilištu
  Charles Spence

  Profesor eksperimentalne psihologije na Oxfordu čija se istraživanja fokusiraju na iskustvo u hranjenju.

 • Jozef Youssef stoji u kuhinji u svom restoranu
  Jozef Youssef

  Kreativni direktor i kuhar, pokrovitelj. gastronomskog projekta Teorija Kuhinje trči s Charlesom Spence.

 • Jacques la Merde se smiješi
  Jacques la Merde

  Poznata i kao Christine Flynn, poznata kuharica i popularni član Instagrama s preko 125 tisuća pratitelja.

OKUS PRENESEN NA VAŠ NAČIN

Zakoračite u svijet prvog doista prilagodljivog kulinarskog iskustva. Uz prave alate, na pravom mjestu, u pravo vrijeme.