Jesu li sušilice s toplinskom pumpom energetski učinkovitije od kondenzacijskih?

Zadnje ažurirano 5.1.2024. 7:53

Problem

  • Koliko dugo je potrebno da se osuši puno punjenje u sušilici?
  • Rad sušilica s toplinskom pumpom i kondenzacijskih sušilica
  • Suše li sušilice s toplinskom pumpom dulje od kondenzacijskih?
  • Jesu li sušilice s toplinskom pumpom energetski učinkovitije od kondenzacijskih?
  • Koliko dugo se suši u sušilici?

Odnosi se na:

  • Sušilice s toplinskom pumpom
  • Sušilice bez toplinske pumpe (kondenzacijske)

Rješenje:

Sušilice s toplinskom pumpom suše na nižim temperaturama od standardnih kondenzacijskih sušilica, što ih čini nježnijima prema tkaninama tijekom sušenja i troše puno manje energije tijekom procesa sušenja.

Budući da sušilice s toplinskom pumpom rade na nižoj temperaturi, dovršetak ciklusa sušenja može trajati dulje od modela bez tehnologije toplinske pumpe. No, valja imati na umu da te razlike nisu velike i sušilice s toplinskom pumpom troše mnogo manje energije.

Taj je odnos dobro ilustriran usporedbom energetskih oznaka oglednih modela identičnog kapaciteta (8 kg), koji predstavljaju različite vrste sušilica.

Donja oznaka odnosi se na model kondenzacijske sušilice . Uređaj ima energetski razred B , a vrijeme sušenja za test program je 154 minute. Godišnja potrošnja energije ovog modela sušilice bez toplinske pumpe iznosi 561 kWh/god.

Donja oznaka odnosi se na model sušilice s toplinskom pumpom . Uređaj ima energetski razred A+++ , a vrijeme sušenja za test program je 175 minuta. Godišnja potrošnja energije ovog modela sušilice s toplinskom pumpom je 177 kWh/god

Energetsku oznaku naših proizvoda možete provjeriti na našim web stranicama prije kupnje.

Sušilice s toplinskom pumpom rade na znatno nižoj temperaturi, što ih čini mnogo nježnijima za vašu odjeću. To će vam pomoći produžiti vijek trajanja odjeće i omogućiti vam sušenje više vrsta tkanina.

Popis dostupnih programa sušenja i njihovo trajanje možete pronaći u korisničkom priručniku vašeg uređaja.