Zašto se moj hladnjak zaleđuje?

Zadnje ažurirano 13.6.2023. 13:41

Problem

 • Zašto se moj hladnjak zaleđuje?
 • Stražnja stijenka hladnjaka je mokra
 • Stražnja stijenka hladnjaka je zaleđena

Odnosi se na:

 • Samostojeći hladnjak / hladnjak sa zamrzivačem
 • Ugradbeni hladnjak / hladnjak sa zamrzivačem

Rješenje:

Mokra zadnja stjenka dio je normalnog funkcioniranja. Stupanj vlažnosti zraka te količina i temperatura svježe hrane mogu utjecati na stupanj kondenzacije unutar hladnjaka. Tijekom procesa hlađenja, vlaga se počinje kondenzirati na stražnjoj stijenci jer je to jedno od najhladnijih mjesta u hladnjaku. Te se kapljice mogu smrznuti, a led se može nakupiti na stražnjoj stijenci.

Ako još uvijek imate problem:

 • Provjerite nije li vaš termostat postavljen na prenisku temperaturu, povećajte temperaturu u hladnjaku, možda je slučajno postavljena prenisko što može dovesti do nakupljanja leda. (Smanjite na termostatu sa npr. 5 na 3, a ako je hladnjak sa točnim podešavanjem temperature povećajte sa 3°C na 5°C)
 • Jesu li vrata predugo otvorena ili se otvaraju prečesto? Može se stvoriti led jer se u uređaj uvlači vlažan zrak.
 • Jesu li vrata dobro zatvorena nakon uporabe? Provjerite stanje brtve na vratima. Ako ustanovite da je oštećena, deformirana ili slomljena, pozovite servis.
 • Je li nešto zapelo u vratima ili ih sprječava da se pravilno zatvore?
 • Vruća hrana ili previše svježe hrane stavlja se u hladnjak prije hlađenja. Pokušajte izbjeći stavljanje tople ili vruće hrane izravno u hladnjak jer to može promijeniti unutarnju temperaturu i dovesti do stvaranja leda u hladnjaku. Alternativno, ako ste nedavno bili u velikoj trgovini, preporučujemo korištenje Coolmatic ili slične funkcije za brže hlađenje hrane.
 • Je li brtva na vratima uređaja čista? Provjerite je li brtva čista i bez prljavštine.


Pogledajte naše korisne videozapise

Kako postaviti i prilagoditi temperaturu vašeg hladnjaka


Zašto se vrata mog hladnjaka teško otvaraju?

Zašto u mom hladnjaku ima vode? Kako odčepiti odvodni otvor hladnjaka


Jednostavni savjeti i trikovi za čišćenje hladnjakaAko i dalje imate problema, preporučujemo da posjetite ovlaštenog servisera.

Ako su vam sljedeće informacije bile korisne, molimo da nam u nastavku date palac gore. Ako ove informacije nisu riješile vaše pitanje, sve konstruktivne povratne informacije su dobrodošle.


Savjeti za uštedu energije kod kuće kada koristite hladnjak i zamrzivač

S obzirom da cijene energije rastu, nikad nije bilo bolje vrijeme da razmislite o tome kako koristite uređaje u svom domu kako biste uštedjeli energiju i novac. Osim što će pomoći vašem kućnom budžetu, koristit će i planetu, smanjujući emisije CO2. Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako smanjiti potrošnju energije kada koristite hladnjak i zamrzivač

 • Pridržavajte se preporučenih temperatura. 4 stupnja za hladnjak i -18 za zamrzivač. Time se osigurava idealna ravnoteža između održavanja svježine hrane i korištenja minimalne količine energije
 • Izbjegavajte stavljanje tople hrane u hladnjak. Zbog toga se hladnjak teže hladi – troši više energije
 • Ne držite vrata otvorena predugo dok odlučujete što ćete jesti. To omogućuje povećanje temperature


Pogledajte druge korisne savjete za uštedu energije i novca

Učinkoviti savjeti za uštedu energije za vaš dom kako biste smanjili troškove energije

Zatražite popravak
Zatražite popravak

Povjerite svoj uređaj našim iskusnim ovlaštenim tehničarima i osigurajte najbolju profesionalnu uslugu za svoj Electrolux i AEG proizvod. Ugovorite uslugu „Fiksna cijena popravka“ kojom vam za uređaje van garancijskog perioda osiguravamo jedinstven plan pomoći: ekskluzivnu tehničku intervenciju po fiksnoj cijeni popravka.