NOVA OZNAKA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

NA ŠTO SE ODNOSI NOVA OZNAKA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI?

AEG je odlučio primijeniti nova pravila Europske komisije i novi vizualni identitet oznaka energetske učinkovitosti na sljedeće skupine proizvoda:

1. perilice posuđa
2. perilice rublja i perilice-sušilice rublja
3. hladnjake, uključujući hladnjake za vino.

Europskim će potrošačima te nove oznake u fizičkim trgovinama i na internetu postati vidljive 1. ožujka 2021. Više informacija možete pronaći ovdje. 

ZAŠTO SAM UZ SVOJ UREĐAJ PRIMIO/PRIMILA DVIJE OZNAKE?

Od ožujka 2020. novi AEG uređaji dolaze uz dvije oznake – na jednoj se prikazuje trenutačna klasifikacija, a na drugoj je prikazan raspon razreda učinkovitosti od A do G koji stupa na snagu 2021. godine. Stoga se može dogoditi da primite uređaj s dvjema oznakama energetske učinkovitosti. 

ZAŠTO PRELAZIMO NA JEDINSTVENU OZNAKU ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U RASPONU OD A DO G?

Otkad je uvedena 1995. godine, europska oznaka energetske učinkovitosti pokazala se uspješnom: 85 % europskih potrošača prepoznaje ju i oslanja se na nju prilikom kupnje. Iako se isprva većina modela svrstavala u najniže razrede (tj. E, F, G), novim su se modelima počele dodjeljivati sve više ocjene pa danas većina modela spada u najviše razrede (A+++, A++, A+), dok u najnižim razredima više uopće nema proizvoda. Međutim, zbog tako pozitivnih rezultata, potrošačima je sada teško prepoznati najučinkovitije proizvode. 

Primjenom novih pravila označavanja unaprijedit će se razumljivost i koherencija, čime će se potrošačima omogućiti da ispravno prepoznaju najučinkovitije proizvode.