Čokoladna rolada

Čokoladna rolada

Bogat desert prikladan za najprofinjenije večere.

Sastojci

200 g tamne čokolade, 6 jaja, 1 prstohvat soli, 60 g šećera u prahu, 1 vrećica vanilinog šećera, 160 g šećera, 250 g mekog maslaca, 100 g brašna, 40 g kukuruznog brašna, 300 g bijele čokolade, 50 g maslaca, 3 jušne žlice šeri brendija, 1 paket tamne glazure u prahu (125 g)

Uputa


Za 4 osobe

1 Otopite čokoladu i odvojite jaja. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Dodajte šećer u prahu i nastavite miješati sve dok se mješavina ne počne cakliti.

2 Pomiješajte žumanjke s vanilin šećerom, šećerom i mekim maslacem kako biste dobili pahuljastu kremu. Kroz sito protresite brašno i kukuruzovo brašno, dodajte u kremu i zamiješajte kako biste dobili mješavinu za biskvit. Razdvojite u dvije podjednake porcije.

3  Pola mješavine zamiješajte s otopljenom tamnom čokoladom. Nježno umiješajte istučene bjelanjke u jednakoj količini u dvije mješavine.

4 Ravni pleh prekrijte papirom za pečenje i tijesto ujednačeno raširite po njemu. Pecite na 2. polici s programom „Mokro pečenje s ventilatorom“ na 160 °C 8 minuta. 

5 Raširite tamno tijesto po ispečenom tijestu i pažljivo izgladite. Pecite na istoj postavci još 12-13 minuta. 

6 Pomoću noža oslobodite dijelove koji su zapeli i postavite kolač na radnu površinu. Odmah ga prekrijte vrućom kuhinjskom krpom kako biste osigurali da se polako hladi i ostane mekan. 

7 Otopite bijelu čokoladu s maslacom i umiješajte šeri brendi. Ovu mješavinu raširite po kolaču i zamotajte ga kako biste dobili roladu. Otopite glazuru i njome prekrijte roladu, a zatim ostavite na hladnom mjestu sve do posluživanja.

Posluživanje Ukrasite svježim trešnjama, sokom i narezanim orašastim plodovima na kremi od vanilije.