Ove internetske stranice rabe kolačiće. Nastavkom pregledavanja ovih internetskih stranica bez promjene postavki kolačića svojeg web-preglednika prihvaćate naše korištenje kolačića.

Saznajte više o našim smjernicama za kolačiće.

Nasljeđe AEG-a


AEG-ova filozofija

Danas se može činiti nevjerojatnim, ali postojala su vremena u kojima su se umjetničke vještine i smisao za estetiku uglavnom smatrale nebitnima za industrijsku proizvodnju. Kod proizvoda masovne proizvodnje postojalo je vrlo malo sklada između oblika i funkcija. Tako je barem bilo do 1907. godine kada je AEG za umjetničkog savjetnika imenovao vizionarskog arhitektu iz Njemačke.

Profesor Peter Behrens bio je u pravom smislu riječi renesansni čovjek. Lako se prebacivao između nekoliko disciplina; slikanja, grafičkog dizajna, arhitekture i dizajna namještaja. Kada je došao u AEG donio je jednostavnu, ali snažnu dizajnersku filozofiju koja je postala trajni pečat naše tvrtke i njezinih proizvoda.

Svaka od generacija dizajna naših novih proizvoda razvija se prema dugačkoj povijesti okolnosti i iskustva.

1907. godine Peter Behrens izdao je publikaciju "Art in Technology" koja je temelj za "savršenstvo oblika i funkcije". Pozvan je u AEG da postane prvi industrijski dizajner u svijetu, a poznati modernisti poput Miesa van der Rohea i Le Corbusiera bili su zaposleni u njegovom uredu.

Behrens je surađivao i bio inspiracija nekima od najvećih imena u modernizmu, uključujući utemeljitelja škole Bauhausa, Waltera Gropiusa. U godinama poslije 1914. dizajneri Wilhelm Kreis i Hans Krebs također su pod Behrensovim rukovodstvom postali savjetnici u AEG-u.

1953. godine Peter Sieber utemeljio je prvi AEG-ov interni dizajnerski ured u Frankfurtu. Njegovi nasljednici, Eberhard Fuchs i Hans Werner Friedlaender, uspješno su nastavili održavati AEG-ovu kvalitetu dizajna.

Danas smo okruženi snažnim i lako prepoznatljivim markama. No, to nije uvijek bilo tako.

Behrensova kreativnost bila je prva koja je utemeljila koncept "korporativnog identiteta". Dizajn proizvoda bio je tek početak. Behrens je sebe i vlastiti pristup dizajnu ugradio u našu cijelu korporativnu kulturu. Radeći za AEG bio je prva osoba koja je kreirala logotipe, reklamne materijale i publikacije tvrtke s dosljednim, unificiranim dizajnom. Dizajnirao je tvornice koje su prilagođene pojedinačnim zahtjevima AEG-a i njegovih radnika; on nije kreira samo logotip tvrtke već i kompletan korporativni identitet, uključujući brojne reklamne kampanje. Zato je korporativni dizajn postao osnovni element filozofije industrijske tvrtke i njezinih marki.

Pomak u obrascu kojim je Behrens utjecao na AEG i sa svojim konceptom njemačkog industrijskog dizajna kao cjeline temeljio se na ideji razvoja kućanskih uređaja pri kojem se pazi na estetiku i na specifičnu funkciju objekta. Promijenio je oblik funkcionalnih objekata na način i danas vidljiv u inovativnim konceptima koje razvijaju vrhunski AEG-ovi dizajneri.

Dizajniramo proizvode za 21. stoljeće insipirirani vrhunskim likom iz povijesti Njemačke i AEG-a. Peter Behrens, utemeljitelj industrijskog dizajna i duhovni vođa današnjeg AEG-ovog dizajnerskog tima.

Profesor Peter Behrens
1868-1940

Behrens nije bio samo otac njemačkog industrijskog dizajna, već je bio i utemeljitelj korporativnog identiteta.


Peter Behrens

2009


Iza nas je više od 100 godina inspiracije. Sljedećih 100 godina tek počinje!


Peter Behrens

1958

Rođenje prve potpuno automatske perilice rublja LAVAMAT.

Peter Behrens

1976

AEG na tržište donosi prvu potpuno elektroničku pećnicu.

Peter Behrens

1994

Iako je AEG upotrijebio LCD tehnologiju još 1970. to su bile prve vanjske namjene LCD informacijskih sustava korištene na željezničkim stanicama, u zračnim lukama i u autobusima.

Kontaktirajte nas

Ako imate pitanja o našim proizvodima ili o marki AEG, slobodno nas kontaktirajte. Za pojedinosti o kontaktu kliknite u nastavku.

Sada idi

Usluge i podrška

Trebate li podršku? Za više pojedinosti kliknite ovdje.

Sada idi

Jeste li spremni osobno vidjeti AEG?

Sjedišta:

Electrolux d.o.o.
Slavonska avenija 3
10 000 Zagreb
Hrvatska

Posjetite Electroluxovu web-lokaciju
Nedavno pregledani proizvodi ()
 
 
Zatvori
 

Odaberite gdje ovo želite dijeliti

Zatvori